Papendrecht herdenkt gevallenen WO1; Belgische ambassadeur krijgt boek over Belgische vluchtelingen

0
356
Foto: Hans Hulswit

PAPENDRECHT – Zaterdagmorgen om 11 uur heeft er op de begraafplaats een herdenking plaatsgevonden voor de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog. Het was de tweede maal dat dit in Papendrecht plaatsvond. De Belgische ambassadeur kreeg het eerste exemplaar aangeboden van een boek over Belgische vluchtelingen in Papendrecht.

In 1918 kwam op 11 november om 11 uur een einde aan de oorlog in onder meer Frankrijk en België. Deze ‘Grote oorlog’, zoals die in onze buurlanden wordt genoemd, kostte vele miljoenen het leven. Nederland was tijdens deze oorlog neutraal.

Ambassadeur Van Casteren en Pieter van Wijngaarden, foto: Hans Hulswit

De herdenking die zaterdag plaatsvond, had nog een extra tintje. Pieter van Wijngaarden presenteerde het eerste exemplaar van zijn boek Noodgeld en Oorlogsbrood, Belgische vluchtelingen in Papendrecht 1914-1918 aan de ambassadeur van België, mevrouw Anick Van Calster, aan.

In haar toespraak benadrukte zij het belang van solidariteit. Ook sprak zij namens België dankbaarheid uit aan de Papendrechters van toen.

In het boek beschrijft Van Wijngaarden hoe in de jaren ’14-’18 in Papendrecht (dat zelf 4.400 inwoners had) 2.000 Belgische vluchtelingen werden opgevangen. Het boek is te bestellen bij de reguliere boekhandel, voor de prijs van 49,95 euro (paperback). Als hardcover kost het boek 59,95 euro. ISBN: 978-94-6481-318-0 (hardcover) en 978-94-6481-508-5 (paperback).

Foto: Hans Hulswit