Burgemeester: BOA’s verdienen respect; nieuw initiatief: Gast van de Raad’

0
236
Foto: Van Steenis Publicaties / RTV Papendrecht

PAPENDRECHT – Woensdagavond is de traditionele Nieuwjaarsreceptie van de gemeente gehouden. Dit gebeurde in Theater De Willem. Er kwamen ruim 100 mensen op af. Zij luisterden onder meer naar de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Margreet van Driel.

Een nieuwjaarsreceptie is in de eerste plaats een gelegenheid om elkaar te ontmoeten en elkaar de beste wensen over te brengen. Dit gebeurde dan ook volop. Het is ook een gelegenheid voor de burgemeester om een toespraak te houden, waarin zij terugblikt op het afgelopen jaar en vooruitblikt naar de nabije toekomst. Voor Margreet van Driel (geïnstalleerd als burgemeester in februari 2023) was het de eerste keer dat zij deze toespraak hield. Ze liet weten “trots (te zijn) op ons dorp, op onze gemeente”.

Terugkijkend op de jaarwisseling noemde ze de extra middelen die de gemeenteraad ter beschikking had gesteld voor deze gelegenheid. “Zo was er een oliebollen-voetbaltoernooi, waaraan maar liefst 91 jongeren (12 teams) hebben deelgenomen. Er waren extra vuurwerkvrijezones, waarvoor onze inwoners zelf mochten aangeven welke zij wilden toevoegen, er is inzet geweest van extra handhaving en toezicht in de periode voor de jaarwisseling, het TOP-jongerenfeest vanaf 00.30 uur was uitverkocht en erg geslaagd. Papendrecht deed voor de eerste keer mee aan de vuurwerkshow die altijd door de gemeente Dordrecht op het drie-rivierenpunt wordt georganiseerd. Groot succes en de vele honderden bezoekers genoten van de show, het aftelmoment en lieten zich de door de gemeente verstrekte oliebollen en chocolademelk goed smaken”, constateerde de burgemeester. De gemeente had al een aantal positieve reacties gekregen van Papendrechters over de activiteiten die waren georganiseerd, vertelde ze.

6.000 euro
Van Driel kwam nog met het nieuwtje dat de tot nu toe “geconstateerde schade aan het straatmeubilair in Papendrecht als gevolg van de jaarwisseling een kleine 6.000 euro (betrof) voor rekening van de gemeente Papendrecht.” Ze kondigde nog een uitgebreide evaluatie aan.

Optreden Het Masker, foto: Peter Donk / Papendrecht24

‘BOA’s verdienen respect’
De burgemeester brak ook een lans voor BOA’s. Hierbij verwees ze naar de uiterst negatieve commentaren die te horen waren geweest bij het tv programma Vandaag Inside, in de trant van “als verder niks kunt, word je BOA”. Ze beschreef de BOA’s als “stuk voor stuk mensen met hart voor de gemeente, die zich met ziel en zaligheid inzetten om kleine geschillen en lastige gesprekken in goede banen te leiden. Om jongeren aan te spreken en in de gaten te houden. Bij ouderen een oogje in het zeil te houden. En ja, ze delen soms ook een boete uit. Of houden fietsers aan. Altijd met een goede reden. Maar, beste heren van Vandaag Inside, er is geen goede reden om ze publiekelijk op de televisie af te fakkelen. Onze BOA’s verdienen ons respect en ik vind dat we ze dankbaar mogen zijn voor hun inzet en het goede werk dat zij verrichten”, zo besloot ze dit deel van haar toespraak.

Gast van de Raad
Kijken naar de nabije toekomst lanceerde burgemeester Van Driel een nieuw initiatief. “Dit jaar gaan we van start met het initiatief ‘Gast van de Raad’. Voorafgaand aan een raadsvergadering worden 15 willekeurige inwoners per brief uitgenodigd om een raadsvergadering inclusief toelichting bij te wonen. Dat gaat van start met een gezamenlijk diner met een aantal raadsleden, de griffier en de burgemeester. En na afloop praten we met elkaar na. Zo willen we meer inzicht geven in de werkzaamheden en rol van de gemeenteraad.”

Optreden Bounce, foto: Hans Hulswit / RTV Papendrecht

De toespraak van de burgemeester werd voorafgegaan door een kort optreden van toneelvereniging Het Masker, die dit jaar ‘Belle en het beest’ op de planken brengen. Het publiek kreeg hiervan een voorproefje te zien. Na de toespraak gaven de meiden van dansstudio Bounce een korte, maar spetterende, voorstelling.